Jubilejný rok vierozvestcov otvorili v gréckokatolíckej Prešovskej archieparchii

05.07.2012 Prešov

Prešov 5. júla (TASR) - V gréckokatolíckej Prešovskej archieparchii otvoril dnes Jubilejný rok sv. Cyrila a Metoda arcibiskup a metropolita Ján Babjak slávením archijerejskej svätej liturgie v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove.
Veriaci si budú môcť zároveň uctiť v prešovskej katedrále v piatok (6.7.) relikviu sv. Cyrila, ktorá putuje po diecézach a eparchiách katolíckej cirkvi na Slovensku.
Sv. Cyril a Metod prišli na územie našich predkov v roku 863 z Byzancie, priniesli katolícku vieru a byzantský obrad. "Keď hovoríme o dedičstve týchto našich vierozvestov, v súvislosti s gréckokatolíckou cirkvou je potrebné povedať, že výraznými nositeľmi tohto dedičstva sú práve gréckokatolíci, ktorí od svätých slovanských apoštolov Cyrila a Metoda prijali nielen katolícku vieru, alebo iba byzantský obrad, ale aj vieru, aj obrad," uviedol pre TASR hovorca Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.
Cyrilometodské dedičstvo je v gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku podľa neho živé nielen skrz cirkevnoslovanský jazyk, v ktorom popri slovenskom jazyku slávi liturgie, sviatosti a iné obrady, ale aj byzantský obrad, ikonografiu, duchovnosť a byzantské liturgické spevy. "Ale predovšetkým skrze vieru, ktorú nám na naše územie priniesli títo svätí bratia," zdôraznil Petrík.
Cirkev chce veriacim počas jubilejného roka pripomenúť, že viera je hlavný dar, ktorý priniesli slovanskí vierozvestovia. Cyrilo-metodský rok sa bude od októbra 2012 prekrývať s Rokom viery, ktorý pre celú katolícku cirkev vyhlásil pápež Benedikt XVI. od 11. októbra 2012 pri príležitosti 50. výročia otvorenia Druhého vatikánskeho koncilu.
Petrík pripomenul, že sv. Cyril a Metod ohlasovali našim predkom radostnú zvesť evanjelia, že Ježiš Kristus za nás zomrel a vstal z mŕtvych, v zrozumiteľnom jazyku. "Ľudia im rozumeli a aj preto mala ich misia na našom území taký ohlas a pretrvala až dodnes. Sú vzormi skutočných misionárov." Nielenže podľa neho ovládali slovanskú reč, ale hovorili tak, že to bolo zrozumiteľné aj srdciam Slovanov. "Je to pozvanie pre nás, aby ohlasovanie evanjelia bolo zrozumiteľné súčasnému človeku. Aj o tom je nová evanjelizácia, ktorá je dnes doslova na pulze dňa v živote a pôsobení cirkvi," vysvetlil Petrík.
 

Vyberte región